Category Mat och dryck

Hemgjord ostbricka

Säg den som inte blir glad av ett gäng goda ostar och ett gott vin? När du komponerar din egen ostbricka kan du låta fantasin flöda fritt, både vad gäller sortimentet av ostar och urvalet av tillbehör. Vet du att mottagaren älskar en specifik typ av ost, så kan du ju lugnt andas ut och köpa ett lass av just den sorten. Har du mindre koll? Gå till ostdisken och botanisera, de flesta blir faktiskt glada av att få testa på många olika sorter och ha chansen att upptäcka nya favoriter.

Fråga gärna på Systembolaget efter vilka viner som kan passa till just ost. De har ofta många bra tips och hjälper dig gärna med att matcha dryckesval till de ostar du valt ut...

Read More

Något gott från chark- eller ostdisken

salami En god och superlyxig ost eller salami kan vara svindyr per kilo men om man bara köper tillräckligt mycket för en person att avnjuta kan man ändå få en bra bit för under 100 kr. För någon som älskar ost eller salamikorvar kan detta vara födelsedagens höjdpunkt – även om den kanske inte varar så länge.

Just att presenten inte varar så länge kan faktiskt vara en fördel, framförallt för de som tycker sig ha för mycket prylar och egentligen inte önskar sig något. Då är det oftast bättre att köpa något som snabbt går åt.

Denna present kan med fördel kombineras med andra delikatesser, tex en god öl, lite goda kex och kanske en tidning – men då blir det något dyrare.

Salamin på bilden är en italiensk tryffelsalami och kostar 480 kr / kg (den dyraste som fanns i ...

Read More

Presentkort på en fika

kaffeDet har sagts förut, men det tål att sägas igen: få presenter blir så uppskattade som ett presentkort på en upplevelse. Även om det i stunden kanske känns lite tråkigt att inte ge bort någon konkret gåva, blir de allra flesta bara lättade över att slippa bunkra på sig ännu mer prylar. Glädjen över att ha något roligt att se fram emot är också svårslagen!

Givetvis ska du ge bort något som mottagaren får göra i ditt sällskap – och vad passar då bättre än en fika? Välj ut ett trevligt café i en mysig del av staden, och bestäm vad som ska ingå i fikan. Beroende på om du tänker dig lunchmacka med efterrätt eller snarare en klassisk ”kaffe med kaka” blir ju prislappen lite annorlunda...

Read More

Klassisk butelj med hemlagat ingefärsté

butelj med teDetta är en present som jag emellanåt ger och som brukar vara uppskattat. Buteljen är av klassisk tappning med “kläm på”-kork och kan köpas lite överallt, just denna är köpt på Åhléns och kostar 49 kr. De är superbra att använda som vattenflaskor eller liknande även efteråt.

Man kan fylla den med vilken dryck som helst. Om man är duktig på att göra hemlagad snaps kan det vara en kul idé, jag brukar göra ett ingefärsté eller ingefärskoncentrat vilket är gott och mycket nyttigt. I princip kokar jag då ner en skivad ingefära i kokande vatten och låter det reducera kraftigt. Sen kan man använda det direkt (som jag gillar det) eller spä ut med vatten.

Read More

Fin burk med hemlagad wienernougat

glasburk med wienernougat

Detta är en mycket generell present som i princip går ut på detta:

  1. Köp en fin burk – värd att spara
  2. Gör något hemlagat gott
  3. Lägg det i burken
  4. Ge bort som present

Just i detta exempel har jag köpt en burk från Åhléns och lagat hemlagad wienernougat och lagt i. Det kan förstås vara vad som helst du gjord: egna kakor, egen teblandning, egengjord müsli osv. Jag har valt wienernougat bara för att det är så gott och så löjligt enkelt att göra.

Såhär enkelt gör man wienernougat

Detta är den busenkla varianten av wienernougat:

  1. Köp nougat i handeln (brukar finnas vid blockchokladen, oftast i en guldfärgad förpackning)
  2. Köp skivade mandelflingor
  3. Smält nougaten i ett vattenbad
  4. Häll i ungefär en deciliter mandelflingor (stek dem innan om du vill ha dem krispigare, men ...
Read More

Lyxig finöl – för en speciell dag

Det finns få saker som är så härligt som att avnjuta en kall öl med en god vän efter en väl utförd insats i något. Det kan handla om en avslutad fotbollsmatch, en färdigbyggd altan eller kanske att fira en tenta man har klarat av. Jo, det finns kanske en sak som är trevligare än det, det är att dricka en extra god öl vid ett sånt tillfälle.

Många som gillar öl köper kanske bara de vanligaste märkena och det känns lite slöseri att lägga mer än 15-20 kr på en öl på Systembolaget. Därför kan en riktigt lyxig och smakrik öl från något mikrobryggeri vara det där lilla extra som gör att den uppskattas extra mycket. En öl som kostar 40-50 kr för en flaska känns kanske hutlöst att betala själv, men som present gäller helt andra regler...

Read More