Category Hem och inredning

Presentbox med doftljus

presentlåda med doftljusÄr den tänkta mottagaren till din gåva en person som gillar att ha det fint och mysigt omkring sig? Eller är det tvärtom någon som bara skulle må bra av att höja stämningsgraden några snäpp? Oavsett vilket är doftljus en kanonbra present. Ljusen ger omedelbart en varmare och mer hemtrevlig atmosfär, som får både mottagaren och dig på bra humör. När ett levande ljus tänds blir vi människor automatiskt lugnare och går ned i varv, och med just doftljus sker detta mycket tack vare att vårt doftsinne kopplas på och fyller oss med sinnliga intryck.

Denna Collection box från I Love… kostar bara 115 kr, och innehåller 6 små naggande goda doftljus med olika frestande parfymer...

Read More

Gör en gammaldags korsstygnsskylt

korsstygn visdomsordFörr i tiden gick det inte att gå in en en stuga utan att mötas av visdomsord i form av en korsstygnstavla ovanför sängen eller i vardagsrummet. “Egen härd är guld värd” och “Morgonstund har guld i mund” är klassiker i sammanhanget. Idag är det förmodligen lite annorlunda visdomsord man skulle yttra och vilka det skulle vara vågar jag inte gissa mig på.

Hursomhelst, själva konceptet gammaldags korsstygnstavla med modernt visdomsord är en riktigt kul present, framförallt för de som är inne på “Shabby chic”-inredningsmodet. Man får den gamla känslan men med en ny fräsch tappning. Vad du själv väljer som visdomsord är upp till dig men ett roligt förslag är att välja något som är “internt” mellan dig och personen du ger presenten till.

Korsstygnstavlor kan du sy s...

Read More

LP-skål

lp-skålDetta är en mycket billig och miljövänlig present men som kräver att du gör lite själv. Först måste du köpa en gammal LP-skiva, de går att få tag på på olika marknader, second-hand butiker, på Blocket eller så kan du kolla med någon i omgivningen.

Det här behöver du alltså:

 • En LP-skiva förstås
 • En konservburk eller liknande som klarar av 100 grader. Den ska vara något mindre än LP-skivan.
 • Handskar
 • Ugn

Såhär gör du:

 1. Värm upp ugnen till 100 grader
 2. Ställ in burken och lägg LP-skivan ovanpå
 3. Vänta tills LP-skivan börjat böja sig över burken
 4. Ta ut LP-skivan (med handskar) och börja böja den enligt det mönster du vill ha. Du har ganska kort tid på dig att göra detta innan skivan har stelnat igen...
Read More

Klassisk butelj med hemlagat ingefärsté

butelj med teDetta är en present som jag emellanåt ger och som brukar vara uppskattat. Buteljen är av klassisk tappning med “kläm på”-kork och kan köpas lite överallt, just denna är köpt på Åhléns och kostar 49 kr. De är superbra att använda som vattenflaskor eller liknande även efteråt.

Man kan fylla den med vilken dryck som helst. Om man är duktig på att göra hemlagad snaps kan det vara en kul idé, jag brukar göra ett ingefärsté eller ingefärskoncentrat vilket är gott och mycket nyttigt. I princip kokar jag då ner en skivad ingefära i kokande vatten och låter det reducera kraftigt. Sen kan man använda det direkt (som jag gillar det) eller spä ut med vatten.

Read More

Gör en supersnygg designlampa

Ingen har väl missat de vackra lampor gjorda av papperssnöre, som pryder snart sagt varenda hotellobby och inredningsbutik idag? Att göra en egen och ge bort i present kommer definitivt bli uppskattat, framför allt då lampans look är något som passar in i de allra flesta interiörer.

Börja med att blanda till en sats tapetklister. Är du extra pysslig kan du välja att koka till ditt eget med hjälp av potatismjöl, socker och vatten, men känner du pulsen stiga vid blotta tanken kan du precis lika gärna köpa färdigt. Ta sedan en gym- eller badboll, cirka 30-50 cm i diameter. Använd platt papperssnöre i den färg du själv föredrar, och linda huller om buller runt omkring bollen...

Read More

Fin burk med hemlagad wienernougat

glasburk med wienernougat

Detta är en mycket generell present som i princip går ut på detta:

 1. Köp en fin burk – värd att spara
 2. Gör något hemlagat gott
 3. Lägg det i burken
 4. Ge bort som present

Just i detta exempel har jag köpt en burk från Åhléns och lagat hemlagad wienernougat och lagt i. Det kan förstås vara vad som helst du gjord: egna kakor, egen teblandning, egengjord müsli osv. Jag har valt wienernougat bara för att det är så gott och så löjligt enkelt att göra.

Såhär enkelt gör man wienernougat

Detta är den busenkla varianten av wienernougat:

 1. Köp nougat i handeln (brukar finnas vid blockchokladen, oftast i en guldfärgad förpackning)
 2. Köp skivade mandelflingor
 3. Smält nougaten i ett vattenbad
 4. Häll i ungefär en deciliter mandelflingor (stek dem innan om du vill ha dem krispigare, men ...
Read More

Kylskåpsmagneter – unika och hemmagjorda

Vill du ge bort en personlig och unik present som nästintill garanterat kommer att användas? Då är kylskåpsmagneter ett hett tips. Ordet har kanske en lite tråkig klang, men tänk på idén några sekunder så kommer inspirationen snart att börja flöda. Köper du bara ett gäng magneter i valfri hobbyaffär, samt ett bra lim så är du hemma. Möjligheterna för vad du kan göra för typ av magneter är oändliga!

Tänk på vad för slags person mottagaren av din gåva är – är han eller hon filosofisk, partyglad, kulturintresserad, minimalistisk, extrem, gourmet, musikalisk, modeslav, politiskt aktiv, spirituell…? Beroende på vad din vän har för slags personlighet kan du sedan börja spåna på vad för slags motiv magneterna ska ha...

Read More